CANLI

Bugüne kadar +7500 şirket kurulumu. +8500 EIN ve +6800 ITIN teslimi. +5500 gelir vergisi beyanı gerçekleşti. +63 şirket kurulumu devam ediyor.

SaaS Nedir? “Software as a Service – SaaS Hakkında Sık Sorulan Sorular

Teknoloji dünyası “Software as a Service” (SaaS) hizmetine odaklanmışken, hâlâ birçok şirketin bu kavrama alışık olmadığı görülmektedir. Ancak tabii ki bu durum değişmektedir. SaaS çözümleri, şirketlere konumda yüklemeler yerine daha uygun yazılım seçenekleri sunmaktadır.

SaaS hakkında en çok karşılaşılan sorular ve cevapları şu şekildedir:

1.SaaS Nedir?

SaaS, bir internet bağlantısı ve web tarayıcısı aracılığı ile verilere erişme şansı sağlayan bir yazılım iletim yöntemidir. Bu web temelli modelde, yazılım satıcıları sunucuları, veri tabanlarını ve uygulamayı sağlayan kodu elinde bulundurur ve bakımını sağlar. Konumda hizmetlere göre daha avantajlı olabilecek bir modeldir. Öncelikle, şirketler artık yazılımlar için gereken pahalı donanımlara para ödemek zorunda kalmazlar. Bu sayede, sunucuların bakımı veya yazılımların yüklenmesi gibi bilişim hizmetleri gerektiren etkinliklerin maliyetlerinden de kurtulmuş olurlar.

Buna ek olarak, uzaktan kontrol edilebilen bu yazılımlar ücretlendirme konusunda da yerinde kurulan yazılımlardan ayrılırlar. Yerinde yazılımların satın alınması için çoğu zaman bir lisans gerekmektedir. Ayrıca %15-20 oranında yıllık bakım ve destek ücreti ödemeleri gerekir. SaaS sisteminde ise yazılım lisansı, destek ve diğer ücretleri de kapsayan yıllık veya aylık üyelik ücretleri ödenir.

2.SaaS ve Yerinde Yazılımlar Arasındaki Seçim Neye Göre Yapılmalı?

Bu soruyu cevaplarken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, işinizin ne kadar karmaşık olduğudur. SaaS modelini, harcamalarını azaltmaya çalışan küçük ve orta ölçekli işletmeler için öneriyoruz. “Peki neden?” diye soracak olursanız, SaaS çözümleri maliyet açısından daha uygundur ama büyük şirketlerin karmaşık gereksinimlerine cevap verme konusunda hâlâ geliştirilmektedir. Adreste hizmet veren sistemler ile başa baş mücadele etmek için her gün daha da iyileştirilmektedir.

Ancak tabii ki belirli alanlarda, yerinde hizmet veren sistemler daha etkili olabilmektedir. Örneğin, roket parçaları gibi karmaşık mühendislik gerektiren orta ölçekli işletmeler için yerinde hizmet veren sistemler daha etkili olabilir çünkü karmaşık işlevsellik açısından hâlâ SaaS sistemlerinden daha gelişmişlerdir. Bununla birlikte, örneğin danışmanlık gibi işlerle uğraşanlar için SaaS sistemi daha iyi olacaktır. Sonuç olarak, bu iki tür arasındaki seçimi şirketinizin özelliklerine ve hedeflerine uygun yapmanız yerinde olacaktır.

3.SaaS Yeni Bir Sistem Midir?

Bulut teknolojisi gibi paylaşımlı kaynak ortamı fikri esasen 1960’lara dayanmaktadır. 1990’lara doğru ise SaaS sistemini desteklemesi gereken web tabanlı teknolojiler olgunlaşmıştır.

Başlarda SaaS modeli kurumsal yazılımcılar tarafından çok ciddiye alınmamış olsa da son zamanlarda durum tamamen tersine dönmüştür. Kazancınızı SaaS ile üyelerinize lisans verme modeli yoluyla müşterilerinize hizmet vererek arttırabilirsiniz.

4.SaaS Yazılımımı Düzenleyebilir Miyim?

SaaS uygulamaları, ilk ortaya çıktıklarında düzenleme olanakları son derece sınırlıydı. Şirketler kendilerini aldıkları yazılımlara uyarlamak zorunda kalıyorlardı. Şimdilerde ise SaaS yazılımlarını özelleştirmenin birçok yolu mevcut hâle geldi. Hatta yazılımları şirketinize göre düzenlemek için uzmanlaşmış danışmanlar dahi vardır.

Müşteriler, kullanıcı arayüzünün yanı sıra veri alanları gibi özel alanları dahi değiştirebilmektedir. Birçok iş süreci özelliği de isteğe göre açılıp kapatılabilmektedir. Ancak düzenleme/özelleştirme konusu hâlâ yerinde hizmet veren yazılımlara göre çok gelişmiş sayılmaz. Ancak bu konuda SaaS yazılımları her gün daha da gelişmektedir.

5.Verilerim Kimin Elinde?

Birçok müşteri verilerinin SaaS satıcılarının elinde olacağından korkmaktadır. Aslında Hizmet Sözleşmesinde bu duruma dikkat etmek önemlidir. Sistem standartlarının ayarlanması gibi durumlara ek olarak, Hizmet Sözleşmesinde, veri sahipliği, güvenlik gereklilikleri, bakım aralıkları gibi konular da yer alır.

Söz konusu, verileri kimin elinde tuttuğu olduğunda müşteriler verilerin kendi ellerinde olduğundan emin olmak için Hizmet Sözleşmesinde bununla alakalı bir madde olup olmadığını kontrol etmeleri mantıklı olacaktır. Çoğu SaaS sözleşmesinde, satıcının işten çekilmesi durumunda verilerin sizin elinizde olacağına dair bir madde bulunmaktadır. Hatta SaaS sağlayıcıları verilerinizi istediğiniz zaman yedeklemenize de olanak sağlamaktadır. Bir satıcının verilerinize sahip olmak için ısrarcı olduğu bir madde son derece nadirdir ancak bu tarz bir şey ile karşılaşırsanız dikkatli olmanız ve imzalamadan önce bir kez daha düşünmeniz faydalı olacaktır.

6.Verilerim Güvende Mi?

SaaS hizmeti almayı düşünen şirketler için en önemli meselelerden biri de budur. Bahis konusu, şirketiniz ile ilgili önemli verilere başkalarının erişme hakkı olması olduğunda güvenlik hayati bir konudur.

Açıkçası, veri güvenliğinin, sunucuların yanınızda veya başka bir şehirde olması ile pek bir ilgisi yoktur. SaaS satıcıları güvenlik, yedekleme ve bakım gibi konulara küçük ve normal bir işletmeden çok daha fazla para yatırmaktadır. Bu sebeple, web tabanlı bir sistemin (SaaS), yerinde hizmet veren bir sisteme göre daha güvenli olacağı söylenebilir. Dahası, çoğu SaaS tedarikçisi SAS70 Type II güvenlik prosedürlerinden geçmektedir ve bu sayede bahsedilen prosedürler veri merkezinin güvenlik seviyesini ölçebilmektedir.

7.Tedarikçim İşten Çekilirse Ne Olur?

Yazılımcıların sürekli gidip yerine yenilerinin geldiği yazılım dünyasında, bu son derece haklı bir sorudur. Ancak genel olarak verileriniz tamamen sizindir. Çoğu SaaS tedarikçisi, veri merkezlerine “ışıkların hep yanmaya devam etmesi” için ön ödeme yaparlar. Dolayısıyla bu ön ödeme, verilerinize dilediğiniz zaman erişebileceğinizin garantisini sağlamaktadır.

Buradaki önemli husus ise Hizmet Sözleşmenizde verilerinizi tedarikçinizden alabileceğinizi belirten bir madde olup olmadığına dikkat etmektir. Çünkü çoğu SaaS tedarikçisi zaten standart bir prosedür olarak bu maddeyi sunmaktadır. Bu maddede aynı zamanda verilerinize ne kadar sıklıkta ve ne tür bir formatta erişebileceğiniz de belirtilmelidir. Hizmet Sözleşmelerinde yaygın olarak satıcıların uygun bir ücret karşılığında, verilerinizi taşımanıza yardım etmesi gibi durumlar da bulunur.

8.İnternet / İşletim Sistemi Sınırlandırmaları Nelerdir?

Sistemin belki de en başta gelen olumsuz tarafı, iyi bir internet bağlantısı gerektirmesidir. İnternet bağlantınız bu sistem için ne kadar iyi? Aslında yerinde hizmet veren sistemlerin daha güvenilir olduğu düşünülse de ani çökmelere ve sistem durması gibi durumlara tamamen bağışıklığı olan bir sistem yoktur. Yerinde hizmet veren sistemlerde de elektrik kesintileri, donanım hataları gibi riskler mevcuttur. Bir güvenlik önlemi olarak bazı SaaS tedarikçileri sistemlerine “çevrimdışı” çalışma özelliği eklerler ve bu sayede internet bağlantısı kopsa dahi iş devam edebilmektedir. İnternet yeniden geldiğinde veriler sistem ile hemen hemen eş zamanlı olmaktadır.

İnternet bağlantısının yanında, bir diğer konu ise işletim sistemi uygunluğudur. Çoğu işletme Windows veya Linux ile çalışsa da bu durum artık değişmektedir. Mac kullanıcıları da şirketler arasında son derece artmaktadır. Dolayısıyla, bu sistemlerin Mac sistemine uyarlanışı da yaygınlaşmaktadır. Dahası, çoğu SaaS şirketi hemen hemen tüm internet tarayıcı türlerini desteklemektedir ve bu sayede hangi işletim sistemine sahip olursanız olun dilediğiniz internet tarayıcısı ile uygulamanıza erişebilirsiniz.

9.SaaS ve Bulut Bilişim Arasındaki Fark Nedir?

“Bulut teknolojisi” denilen söz öbeği, aslında basit bir sözcük değildir. İnanılmaz derecede karışık bir altyapı teknolojisine tekabül eder. Temel olarak, bulut teknolojisi kullanıcıların birleşik haldeki güçlerini paylaşabilecekleri şekilde bir araya getirilmiş bir bilgisayarlar, sunucular ve veritabanları topluluğudur. İşleme gücü ayarlanabilir haldedir ve bu sayede kullanıcılar edindikleri gücü artırıp azaltabilirler.

Bulut teknoloijsi, uzaktan kontrol edilebilen ve internet üzerinden iletilen her şeye denilebilir. Tüm bulut programları özel yazılımlar ile idare edilirken, SaaS dediğimiz sistem bulut aracılığı ile iletilen kurumsal yazılım uygulamalarına denir. SaaS geliştiricileri için bu sistem, yerinde hizmet veren geleneksel hizmet ile karşılaştırıldığında daha kolay, daha hızlı, ve daha ucuzdur. Günümüzde, insan kaynaklarından kurumsal kaynak planlamaya kadar hemen hemen tüm kurumsal etkinlikler, SaaS aracılığı ile halledilebilmektedir.

10.Özel Bulut Nedir?

Özel bulut, umumi bulut teknolojisini çalıştıran tüm altyapı teknolojisini alır ve yerinde hizmet veren bir sunucuda depolamaktadır. Kullanıcılar aynı fonksiyona internet tarayıcısı üzerinden de ulaşabilirler. Ancak işleme gücü tamamen umumi olarak paylaşmaktansa yalnızca şirket içerisindeki kullanıcılar arasında paylaşılır. Umumi bulut sisteminin aksine özel bulut sisteminin bakım ve çalışması için bir bilişim departmanına ihtiyacı vardır.

Özel bulut sistemi aslında bir bulut ortamının geliştirilip bakımının yapılacağı altyapılara yatırım yapabilecek büyük işletmeler için uygulanabilir bir sistemdir. Bu seviyede büyük bir yatırımdan dönüt almak biraz zaman alabilir. Verilerini halka açık bulut sistemlerine koymak istemeyen büyük işletmeler için çekici bir seçenektir.

Bu sorular, SaaS hakkındaki her şeyi kapsamasa da genel olarak müşterilerin cevaplarını bilmek istedikleri sorulardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, tüm diğer sorularınız için bizimle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.

Tel : +1 302 310 21 76

İlginizi Çekebilir

Sorularınızı sormak için mükemmel bir fırsat! Şimdi 15 dakikalık ücretsiz bir görüşme planlayın.