SaaS: Software as a Service
Bulut uygulama hizmetleri veya “Bir Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)”, bulut piyasasının en büyük kısmını temsil etmekte olup hâlâ gelişmeye devam etmektedir. SaaS, üçüncü taraf satıcı tarafından yönetilen uygulamaların internet aracılığıyla müşterilere sunulmasını sağlar. Çoğu zaman doğrudan internet tarayıcısı üzerinden kullanılabilir ve bilgisayarlara uygulama yükleme zorunluluğunu ortadan kaldırır.
SaaS, bakım ve destek süreçlerini kolaylaştırır çünkü uygulama, çalışma zamanı, veri, işletim sistemi, sunucu ve depolama gibi birçok unsur satıcı tarafından yönetilir. En yaygın SaaS çözümleri, e-posta, işbirliği, müşteri ilişkileri yönetimi ve sağlık hizmetleri uygulamaları gibi alanlarda kullanılır. Geleneksel olarak SaaS kullanmayan firmalar bile rekabet avantajı elde etmek için bu alana yatırım yapmaktadır.
SaaS Örnekleri: Google Apps, Salesforce, Workday, Concur…
Yaygın SaaS Kullanım Alanları: Geleneksel yazılım çözümlerinin yerini alır.
PaaS: Platform as a Service
Bulut platform hizmetleri veya “Bir Hizmet Olarak Platform (PaaS)”, uygulamaların geliştirilmesi için bir altyapı sunar. Geliştiricilere uygulamalarını inşa edebilecekleri ve özelleştirebilecekleri bir platform sağlar. PaaS, uygulamaların geliştirilmesi ve test edilmesini daha hızlı ve düşük maliyetli hale getirir. İşletim sistemi, sunucu ve depolama gibi altyapıyı üçüncü taraflar yönetirken, geliştiriciler uygulamaları kontrol eder.
Kurumsal PaaS, yazılım geliştiricilere donanımın üzerindeki platformlar aracılığıyla kendi kendine hizmet sunma imkânı tanır. PaaS, kodlama ihtiyacını azaltarak, işletme politikalarını otomatikleştirir ve hibrit bulut modellere geçişi kolaylaştırır.
Kurumsal PaaS Örneği: Apprenda
PaaS Kullanım Alanı: Geliştirici üretkenliğini artırarak uygulamaların pazara giriş süresini hızlandırır.
IaaS: Infrastructure as a Service
Bulut altyapı hizmetleri veya “Bir Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)”, depolama ve ağ hizmetleri gibi veri merkezlerinin uzaktan yönetimini sağlayan bir modeldir. Kullanıcılar donanım satın almak yerine, ihtiyaçları kadar ödeme yaparak IaaS hizmetlerinden faydalanabilirler.
SaaS ve PaaS’tan farklı olarak, IaaS kullanıcıları uygulama, veri ve işletim sistemlerinin yönetiminden sorumludur. Sağlayıcılar ise depolama ve ağ hizmetlerini yönetir. IaaS, kullanıcıların altyapıyı ihtiyaçlarına göre şekillendirmesine olanak tanır.
IaaS Örnekleri: Amazon Web Services, Cisco Metapod, Microsoft Azure, Google Compute Engine…
IaaS Kullanım Alanı: Mevcut veri altyapılarını genişleterek geçici iş yüklerini destekler.