CANLI

Bugüne kadar +7500 şirket kurulumu. +8500 EIN ve +6800 ITIN teslimi. +5500 gelir vergisi beyanı gerçekleşti. +63 şirket kurulumu devam ediyor.

Brüt Kar Marjı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Finansal durumunuzu göz ardı etmek, şirketinizin sağlığıyla oynamakla eş anlamlıdır. Yeni şirketlerin ve “start-up”ların (genç yenilikçi şirket) çoğu brüt kar marjının önemini göz ardı etmekteler. Oysaki böyle bir durumun gelişmekte olan işinizi yönetmenizden, ürünlerinizi ücretlendirmenize kadar çoğu şeyde etkisi olabilir. Detaylara inmeden önce Brüt Kar Marjı Nedir sorusunu cevaplayalım.

Brüt Kar Marjı Nedir?

Brüt kar marjı, bir şirketin ürünler ve hizmetler ile ilgili ana masrafları düşüldükten sonra elinde kalan toplam satış kazancının yüzdesidir. Bu yüzde ne kadar büyük olursa, şirketinizin elinde diğer maliyet ve zorunluluklarda kullanmak üzere daha çok miktar kalır. Ancak brüt kar marjı bundan daha fazla şey ifade etmektedir. Üretim etkinliğinizin ölçümüdür ve limitlerinizi belirler. İşinizin risk ve getiri şansını ölçerken dikkate alınması gereken son derece önemli bir hesaplamadır.

Brüt Kar Marjını Bilmenin Önemi Nedir?

Brüt kar marjınızı sürekli takip ederek ücretlendirme konusundaki sıkıntılardan kaçınabilir ve satış sırasında para kaybının önüne geçebilirsiniz. Brüt kar marjının ne olduğunu bilmiyorsanız gelir bildiriminizdeki maddeler de anlaşılmaz hale gelebilir.

Gelişmekte olan yeni işletmelerin çoğu ya fiyatlarını çok düşük tuttuklarından yada giderleri çok fazla geldiğinden –özetle kâr edemediklerinden- sıkıntıya girerler. Düşük fiyat politikası, özellikle rekabetçi ortamlarda son derece etkili olabilir; ancak sonradan ücretleri arttırmak güç olabilir. Brüt kar marjı hesaplama yaparak ücretlendirme hatalarından geç olmadan kaçınabilirsiniz.

Giderlerin kontrol altında tutulması iş sahipleri için bir diğer önemli konudur. Çalışanlar giderlerin kontrol altında tutulmasını kolaylıkla göz ardı edebilirler ki böyle bir durumda kar marjınız zarar görür. Örneğin, bir ürünün üretiminde gereksiz yere daha pahalı ürünlerin kullanılması durumu kar marjınızda sorun oluşturacaktır.

Her bir üründeki brüt kar marjınızı bilmek ve tespit ettiğiniz anormal durumlarda harekete geçmek bu problemleri erkenden çözmenize yardımcı olur.

Brüt Kar Marjı Nasıl Hesaplanır?

Eğer bir süredir iş yapıyorsanız ve elinizin altında muhasebe kayıtları mevcut ise brüt kar oranı hesaplamak o kadar da zor değildir. Ancak çok fazla kayda sahip olmayan start-uplar ve yeni işletmeler için bu işlem biraz daha karışık olabilir.

Uzun Süredir Faaliyet Gösteren Şirketler için Brüt Kâr Marjı Hesaplama:

İş yılının veya çeyreklik dilimin tarihsel verilerini gözden geçirmeli ve şirketinizin bu dönem içerisindeki toplam geliri ile satılan ürünlerin maliyetlerini öğrenmelisiniz.

Brüt Kar Marjı (%) = (Satılan Ürünlerden Edinilen Gelir – Satılan Ürünlerin Maliyeti) / Gelir

Startuplar için Brüt Kâr Marjı Hesaplama:

Eğer bakabileceğiniz herhangi bir gelir bildirimi yok ise potansiyel brüt kar marjınızı hesaplamak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir:

  • Rakipleriniz ne durumda?: Sektör içerisindeki rakiplerinizin brüt kar marjlarını öğrenmeye çalışarak işe başlayabilirsiniz. Bu size ortalama bir fikir verecektir.
  • Giderlerinizi değerlendirin ve zaman içerisinde nasıl azaltabileceğinizi düşünün: Bu hareket ile işinizin ileriki zamanlardaki karlılığını arttırabilirsiniz. Unutmayın ki brüt kar marjı zaman içerisinde maliyetlerin azaltılması ile değişebilmektedir.

Brüt Kar Marjının Ücretlendirme Politikasında Kullanımı

Brüt kar marjını iyi anlamak demek ücretlendirme ve gider konularındaki kabuslardan kaçınmanız anlamına gelir. Çoğu işletme ücretlendirme politikasında brüt kar marjını dikkate alır çünkü bu oran özetle satışlarınızın ne kadarının kâr olduğunu hesaplamanıza yardımcı olmaktadır. Yine de, tabi ki, potansiyel Pazar payından dağıtım giderlerine ve mevsimsel durumlara kadar bir çok şey ücretlendirme politikanızı etkileyebilir.


Tel : +1 302 310 21 76

İlginizi Çekebilir

Sorularınızı sormak için mükemmel bir fırsat! Şimdi 15 dakikalık ücretsiz bir görüşme planlayın.