Şirket Mührü (Corporate Seal) Nedir?

Çoğu zaman bu sorunun cevabı “hayır”dır. Şirket mühürleri ve resmi hisse sertifikaları, şirketlere sadece bir kez gerekli olduktan sonra işlevlerini yitirebilmektedirler. Eyaletler hâlâ şirket mühürlerini ve resmi hisse sertifikalarını kabul etse de, teknolojinin gelişmesi ve daha pratik çözümlerin benimsenmesi, bu sembollerin yavaş yavaş ortadan kalkmasına neden olmuştur. Günümüzde şirket mühürleri ve resmi hisse sertifikaları, sembolik birer işarete dönüşmeye başlamıştır.

Şirket Mührü (Corporate Seal)

Tıpkı eyalet mühürleri gibi, şirket mühürleri de bir şirketin resmi damgası olarak işlev görmüştür. Şirketler bağımsız tüzel kişilikler olarak kabul edildiğinden, şirket mührü de bu tüzel kişiliğin imzası niteliğindeydi. Şirketten çıkan her belgenin üzerinde şirket mührünün bulunması gerekirdi. Şirketle ilgili belirli işlemlerin bireyler tarafından yapılamaması nedeniyle, şirket mührü yetki göstergesi olarak önemliydi. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte şirket mühürlerinin kullanımı da azalmaya başladı. Günümüzde, şirket mührü sadece bazı işlemler ve banka hesapları gibi nadir durumlarda kullanılmaktadır. Ancak bu gibi işlemler için bile artık şirket mühürlerinin kullanımına daha az rastlanmaktadır. Çoğu eyalet kanunu, şirket mühürü yerine şirketin yetkililerinin (CEO, yönetici vb.) şahsi imzalarını geçerli saymaktadır.

Geçmişte, şirket mühürleri belgelerde balmumunun üzerine basılırken, günümüzde bu işlevi genellikle lastik damgalar görmektedir. Her ne kadar kullanım alanı azalsa da şirket mühürleri, bir şirketin yetkisini ve kimliğini göstermek açısından hâlâ varlığını korumaktadır.

Resmi Hisse Sertifikaları (Official Stock Certificate)

Resmi hisse sertifikaları da zamanla önemini yitirmiştir. Eskiden hisse sertifikaları, bir şirketin hisse sahipliğini belgelemek için hissedarlara verilirdi. Şirket mührüyle onaylanmış bir hisse sertifikası, hisselerin mülkiyetini kanıtlamak için önemliydi. Ancak günümüzde, aracıların çoğalması ve elektronik işlemlerle birlikte hisse sertifikaları da işlevini kaybetmeye başladı. Eyalet yasaları çoğu durumda kağıt belgelerle çalışmayı zorunlu kılmadığı için şirketler, hisselerle ilgili işlemlerini artık elektronik ortamda gerçekleştirmektedirler. Hisse sertifikaları, geçmişteki kadar yaygın olarak kullanılmasa da hâlâ kurumsal unvan kanıtı olarak bazı durumlarda işlev görebilmektedir. Mahkemeler genellikle şirketin hissedar kaydını, resmi kayıt olarak kabul etmektedir. Tıpkı şirket mühürleri gibi, hisse sertifikaları da artık gerekli olmasa da şirket yetkisini göstermek için zaman zaman kullanılmaktadır.

Tel : +1 302 310 21 76

İlginizi Çekebilir

Sorularınızı sormak için mükemmel bir fırsat! Şimdi 15 dakikalık ücretsiz bir görüşme planlayın.